ПЕРСПЕКТИВИ ВИВЧЕННЯ СПЕЦИФІКИ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ КАТЕГОРІЙ ЧАСУ Й ПРОСТОРУ В ПОСТМОДЕРНОМУ ДИСКУРСІ - Переяслова, Олена (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule określono cechy specyfi czne estetyki postmodernistycznej, które determinują aktualizację przestrzenno-czasowych parametrów tekstu literackiego jako znaczących składników sensu. Na podstawie tego opisano perspektywy badań nad językowym wyrażaniem kategorii czasu i przestrzeni w tekstach współczesnych ukraińskich pisarzy postmodernistów.