MYCHAJŁO KOCIUBYNSKI I WOŁODYMYR WYNNYCZENKO: W POSZUKIWANIU WSPÓLNEGO MIANOWNIKA - Kupidura, Ryszard (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
Автор здійснив спробу простежити, яким чином Михайло Коцюбинський та Володимир Винниченко за допомогою актуалізації чинників „влада” й „мова” реагували на колоніальну атмосферу Російської імперії на зламі століть. Їхні літературні тексти прочитані як форма діалогу з імперським центром, або ж як своєрідна відповідь на умови існування, які центр диктував своїй українській колонії.