МІФОЛОГІЧНИЙ СУБСТРАТ ЖАРГОННОЇ ЛЕКСИКИ (на матеріалі української, російської і польської мов) - Таран, Оксана (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2013)
W artykule przeanalіzowano aspekty przejawiania mіtologіcznego substratu leksyki żargonowej: emocjonalną ekspresywność, zoomorfi zm, eufemizację, korelację z binarnymi opozycjami archetypowymi.