ПРОНОМІНАЛЬНІСТЬ ПОЕТИЧНОГО МОВЛЕННЯ ЯК ОЗНАКА АВТОРСЬКОГО СТИЛЮ (НА МАТЕРІАЛІ ТВОРЧОСТІ ПОЕТІВ-ШІСТДЕСЯТНИКІВ) - Олексенко, Олена (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2015)
W artykule scharakteryzowano semantykę poetycką zaimków pierwszej i drugiej osoby jako jednostek autosemantycznych, kondensujących dominanty znaczeniowe, które kształtują komunikatywny zakres utworów w liryce I. Dracza, B. Olijnyka, M. Winhranowskiego, L. Kostenko. Opisano typy referencyjne semantyzacji tych pronominatywów i wykazano cechy zawartości treściowej przez pryzmat swoistości typu psychologicznego każdego z poetów.