СКЛАДНІ ЕПОНІМИ УКРАЇНСЬКОЇ ФІЗИЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ - Микульчик, Роман (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
Artykuł poświęcony jest złożonym terminom – eponimom ukraińskiej terminologii fi zycznej. Przeanalizowano kwestię zgodności elementów złożonych eponimów oraz główne metody tworzenia tych terminów.