АКТУАЛІЗАЦІЯ НАЗВ ЛІТЕР ТА ПОХІДНИХ ВІД НИХ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ПУБЛІЦИСТИЦІ - Соболь, Лілія (Studia Ukrainica Posnaniensia, 2016)
W artykule ukazano funkcjonowanie nazw liter oraz ich pochodnych w stylu publicystycznym. Scharakteryzowano główne funkcje danych jednostek językowych, specyfikę ich leksykalizacji, semantyzacji, pragmatyki, tworzenie gry językowej za pomocą narzędzi graficznych. Dokonano opisu zaktualizowanych znaczeń, pojęć, wyrażeń okazjonalnych, abrewiatur, obrazowości językowej oraz terminów od nich pochodnych.