Rodzina a wartości moralne. Miejsce ich nauczania, weryfikacji i realizacji - Pilarczyk, Hubert (Teologia i Moralność, 2014)
W artykule „Rodzina a wartości moralne. Miejsce ich nauczania, weryfikacji i realizacji” zostają ukazane podstawowe zadania jakie stoją przed rodziną, jako podstawową jednostką społeczną w zakresie przekazywania wartości, szczególnie wartości moralnych. Artykuł swoim zakresem tematycznym obejmuje kilka dziedzin naukowych: teologii, socjologii, katolickiej nauki społecznej oraz katolickiej nauki o małżeństwie i rodzinie. W pracy zostaje przedstawiona analiza kondycji rodziny z uwzględnieniem przeszłości i teraźniejszości; zostają także postawione pewne jasne zadania, którym muszą sprostać rodziny w konfrontacji ze światem współczesnym, jeśli chcą być nośnikami wartości moralnych. Autor wskazuje także na znaczenie wartości moralnych w życiu człowieka, czynników, które sprzyjają ich rozwojowi i tych, które ten rozwój hamują, wskazuje na środowiska społeczne, które stoją na straży wartości oraz wykazuje potrzebę współpracy w celu osiągnięcia postawionego celu – wychowania do wartości.