Rola pracownika socjalnego w procesie edukacji - Młyński, Józef (Teologia i Moralność, 2014)
Praca socjalna to nadzieja jednostki na lepsze jutro, zaś pracownik socjalny to opiekun ludzi tęskniących za lepszym i sprawiedliwszym życiem. Motto niniejszego artykułu bardzo mocno wpisuje się w dzisiejszą rzeczywistość, w której coraz więcej rodzi się trudności instytucjonalnych. Trudności te w rzeczy samej dotyczą przede wszystkim rodziny oraz procesu wychowawczego dzieci młodzieży. Dlatego też artykuł podejmuje problematykę roli pracownika socjalnego w procesie edukacji. W pierwszej części niniejszego opisu dotknięto teoretycznej analizy: edukacji, wychowania i socjalizacji. W drugiej części ukazano konieczność wsparcia procesu edukacji przez pracownika socjalnego. Ponieważ dzieci są źrenicą każdej rodziny, dlatego też wszelkie problemy poznajemy dopiero wówczas, gdy dziecko uczęszcza do szkoły. Jest to bardzo korzystny czas, aby w sytuacji zauważenia problemów społecznych i patologicznych udzielić właściwej pomocy nie tylko dziecku, ale również rodzinie, bowiem ona staje się podmiotem trudności dziecka. Potrzeba zatem pracownika socjalnego w przestrzeni szkoły i edukacji, który obok psychologa i pedagoga, będzie wspierał rodzinę w zakresie jej naprawy.