Percepcja sakramentalności małżeństwa u narzeczonych - Skrodzka, Maria; Pacholak, Paweł; Urbaniak, Andrzej (Teologia i Moralność, 2012)
edną z form przygotowania narzeczonych do sakramentu małżeństwa są katechezy przedmałżeńskie zalecane w Dyrektorium Duszpasterstwa Rodzin. Najczęściej obejmują one 10-12 katechez podejmujących najważniejsze zagadnienia dotyczące katolickiego małżeństwa i rodziny. W referacie przedstawiono krótką charakterystykę uczestników katechez oraz omówiono treści prezentowane na spotkaniach realizowanych w archidiecezji poznańskiej. Wobec rosnących wskaźników rozpadu związków małżeńskich wskazano na szczególne znaczenie rozumienia sakramentalności małżeństwa. Na podstawie wieloletnich doświadczeń uzasadniono celowość podejmowania w ramach katechez problematyki sakramentalności małżeństwa jako jednego z najważniejszych zagadnień. W ramach pracy dyplomowej wykonanej na Podyplomowym Studium Rodziny UAM dokonano oceny prowadzonych katechez w kilku parafiach Poznania, potwierdzając w ogólności pozytywny odbiór ich treści oraz formy. Przytoczono część wyników badań ankietowych dotyczących sakramentu małżeństwa i wykazano pozytywne zmiany postaw w odniesieniu do istoty sakramentalnego związku małżeńskiego. W końcowej części referatu sformułowano ogólne wnioski.