Osoba – czyn – rodzina. Metafizyka rodziny według Karola Wojtyły - Zgórecki, Przemysław (Teologia i Moralność, 2024)
Wiele wskazuje na to, że papieskie nauczanie Jana Pawła II o rodzinie znajduje swoje źródło we wczesnych filozoficznych i teologicznych poszukiwaniach Karola Wojtyły. Problem tytułowej „metafizyki rodziny”, czyli metafizycznych podstaw nauczania Jana Pawła II o rodzinie jest jednak rzadko poruszany w literaturze. Dlatego w tym artykule podjęto analizę filozoficznego dorobku Karola Wojtyły w kontekście zagadnienia rodziny. Celem poniższego studium jest wyjaśnienie, dlaczego wyłaniająca się z Osoby i czynu oraz innych prac metafizyka osoby stanowi odpowiedź na liczne problemy, przed którymi staje dziś rodzina. W studium zastosowano metodę analizy literatury źródłowej. Z przeprowadzonych analiz wynika wniosek, że rodzina stanowi miejsce prawdziwego urzeczywistniania się osoby.