Rodzina i biologia. Wyzwania technologii sztucznej reprodukcji. - Grondelski, John M. (Teologia i Moralność, 2014)
Sztuczne technologie reprodukcyjne, np. dostarczanie spermy czy jajeczka, zapłodnienie in vitro i zastępcze macierzyństwo, oddalają rodzinę od jej biologicznych zadań. Techniki te umożliwiają i promują współczesne trendy społeczne, które prowadzą do oddzielenia rodziny od jej biologicznych podstaw. W związku z tym może wydawać się, że rodzina powstaje na mocy aktu woli dojrzałego człowieka, nieuwzględniającego biologii. Niniejszy artykuł rozważa trzy najnowsze filmy dokumentalne wykonane przez amerykańskie Centrum Bioetyki i Kultury, na które składają się wywiady z dziećmi zrodzonymi z ofiarowanej spermy oraz z kobietami, które dostarczały jaja i podjęły zastępcze macierzyństwo. Celem artykułu jest ukazanie, w jakim stopniu biologiczne po- jęcie rodzicielstwa jest podważane przez te technologie, a także zaprezentowanie ich etycznych oraz antropologicznych konsekwencji. Autor kończy swój wywód, zaznaczając, że wspomniane technologie umożliwiają także osobom wolnym i homoseksualistom „posiadanie" dzieci oraz ostrzegając, że potencjalnymi i rzeczywistymi zgubnymi skutkami takich zachowań będzie spełnianie przez dzieci zachcianek dorosłych.