Profile moralne AI. Pomiar „postaw” dziesięciu chatbotów wobec katolickiego nauczania o rodzinie - Bierzyński, Tomasz (Teologia i Moralność, 2025)
Cel: pomiar i porównanie profili moralnych dziesięciu chatbotów AI wobec katolickiego nauczania o rodzinie. Metody: testowanie dziesięciu systemów AI (ChatGPT, Claude, Gemini, Copilot, DeepSeek, Mistral, Perplexity, Grok, MetaAI, Bielik) przy użyciu 50 twierdzeń, dotyczących katolickiego nauczania o rodzinie w skali Likerta 1-5, przeprowadzone 21 czerwca 2025 roku w Rzeszowie. Wyniki: analiza 500 ocen ujawniła zróżnicowanie od M=1,50 (Mistral) do M=4,28 (DeepSeek). Osiem z dziesięciu systemów wykazało sceptyczne lub neutralne profile moralne (M<3,0). Systemy zachodnie charakteryzowały się wysoką zbieżnością profili moralnych (r>0,80). Małżeństwo stanowiło główną strefę konfliktu (M=1,94), wychowanie dzieci obszar konsensusu (M=3,28). Analiza bloków tematycznych ujawniła zróżnicowany konsensus moralny w różnych domenach moralnych. Konkluzje: zidentyfikowano pięć typów profili moralnych AI oraz zjawisko dystansowania się dominujących systemów AI od wartości katolickich. Większość chatbotów prezentuje profile moralne sprzeczne z nauczaniem Kościoła. Wskazuje to na strukturalne mechanizmy kształtowania moralności AI i potrzebę rozwoju świadomości cyfrowej wśród użytkowników katolickich w kontekście niewidzialnego wpływu technologii na formację moralną.