Poziom wiedzy rodziców na temat kompetencji poczętego dziecka. Analiza porównawcza badań prowadzonych w latach 2009 i 2025 - Kandzia, Wiktoria; Gorska, Łucja; Lichtenberg-Kokoszka , Emilia (Teologia i Moralność, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest porównanie wyników badań prowadzonych w latach 2009 i 2025, dotyczących poziomu wiedzy rodziców w okresie najwcześniejszego rodzicielstwa na temat rozwoju poczętego dziecka, jego psychospołecznych kompetencji oraz źródeł wiedzy na ten temat. W obu przypadkach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem narzędzia, jakim jest ankieta. Na podstawie prowadzonych badań stwierdzono wyraźny wzrost świadomości rodziców na temat rozwoju prenatalnego dziecka. Rodzice coraz częściej postrzegają dziecko i matkę jako dwie odrębne istoty, lepiej rozumieją rozwój jego zmysłów, emocji oraz zdolności ruchowych i poznawczych. Znacząco poprawiła się wiedza na temat momentu rozpoczęcia pracy serca dziecka, rozwoju słuchu i wzroku, a także świadomości, że dziecko odczuwa emocje i potrafi zapamiętywać już w okresie życia płodowego. Zmianie uległy również źródła informacji – tradycyjne media, takie jak prasa i rozmowy ze specjalistami, zostały zastąpione przez Internet, aplikacje oraz książki.