Samotność w niepłodności jako wyzwanie duszpasterskie - Musioł, Kazimierz (Teologia i Moralność, 2025)
Celem pracy jest omówienie problemu samotności jako wyzwania duszpasterskiego w pracy z parami niepłodnymi. Opierto się na doświadczeniu pracy duszpasterskiej i terapeutycznej oraz wynikach badań sondażowych, przeprowadzonych w 2019 roku w grupie osób dotkniętych problemem niepłodności. Należy stwierdzić, że samotność jest poważnym problemem w niepłodności. Małżonkowie bezdzietni potrzebują i oczekują wsparcia Kościoła, często jednak czują się pominięci, zapomniani. Duszpasterskie towarzyszenie łagodzi samotność doświadczaną w bezpłodności i zapobiega kryzysowi wiary.