Chrystus paschalny. Współczesna chrystologia Kościoła prawosławnego oczami katolickiego teologa Wacława Hryniewicza - Kiejkowski, Paweł (Teologia i Moralność, 2026)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie krótkiej syntezy współczesnej chrystologii prawosławnej w interpretacji Wacława Hryniewicza. Stosując metodę analizy jego publikacji można zauważyć, że wskazano w nich na patrystyczne i bizantyjskie źródła współczesnej chrystologii prawosławne związanej z soteriologią i antropologią oraz na kosmiczny i kenotyczny rys refleksji tajemnicy wcielenia. Ujęcia chrystologiczne Wschodu i Zachodu zostały ukazane jako wzajemnie się dopełniające i ubogacające tradycje Kościoła powszechnego.