Eucharystyczny rys ludzkiej duchowości. Studium analityczne pism Alicji Lenczewskiej - Wejman, Henryk (Teologia i Moralność, 2026)
Zasadniczym celem niniejszego przedłożenia jest ukazanie Eucharystii jako źródła w kształtowaniu duchowości człowieka według nauczania Alicji Lenczewskiej – mistyczki ze Szczecina. Ów cel jest realizowany, zgodnie z założeniami metodologii, w dwóch etapach. W pierwszym rzędzie zostanie uwypuklona natura Eucharystii w rozumieniu Alicji Lenczewskiej. Analiza jej dzieł, pozwoli na wysnucie wniosku, że postrzegała ona Eucharystię jako wyraz miłości Chrystusa, który składa siebie samego w sposób sakramentalny, aby wszystkich ludzi przyprowadzić do Boga. Dlatego, w jej rozumieniu, Eucharystia jest ofiarą Chrystusa, który daje Siebie Bogu dla zbawienia wszystkich ludzi, a zarazem jest ucztą, w której każdy z uczestników może doświadczyć radości z bycia razem z Nim. W następnym kroku analiz jej dzieł zostanie podjęta kwestia odpowiedzi człowieka na udzielanie się Chrystusa w Eucharystii. Według jej nauczania ta odpowiedź ze strony człowieka najpełniej wyrazi się w przyjęciu z jego strony wiary, której głębia powinna się objawić w podjęciu przez niego Słowa Bożego, proklamowanego podczas Eucharystii, następnie w podejmowaniu przez niego ofiar z własnego życia i w końcu w okazywaniu przez niego przebaczenia wobec winowajców.