Menschenwürde als sittlicher Faktor im Personalmanagement jeder Organisation - Soczyński, Sławomir (Teologia Praktyczna, 2015)
Godność człowieka stanowi fundament przysługujących mu praw podstawowych. Z tego powodu musi być uwzględniona w każdej relacji międzyosobowej, także w obszarze działania organizacji. Ta ogólna zasada uznania godności człowieka zostaje skonkretyzowana w odniesieniu do różnych elementów działania organizacji. Przyjęcie chrześcijańskiej wizji godności człowieka może wnieść duży wkład w stosowanie etycznych zasad w działaniu różnych organizacji.