Badanie wpływu mimicznego sprzężenia zwrotnego na percepcję zmęczenia - Jakubowska, Katarzyna; Piątkiewicz, Anna; Rubaszewski, Bartosz; Siekierska, Elżbieta; Tylkowska, Klaudia (Testy psychologiczne w praktyce i badaniach, 2015)
Badanie dotyczyło wpływu mimicznego sprzężenia zwrotnego na subiektywną percepcję zmęczenia. Przebadano 75 studentów (19 – 26 lat). Badani wypełniali dwukrotnie polską adaptację skali FAS, przed i po wykonaniu zadania eksperymentalnego, polegającego na przyjęciu określonej postawy ciała oraz mimiki. W badaniu utworzono 2 grupy eksperymentalne i 1 grupę kontrolną, różniące się pod względem wykonywanego zadania. Zmienną zależną stanowiło zmęczenie, a niezależną rodzaj mimiki. Założono, że u osób które przyjmą zmęczony wyraz twarzy subiektywna ocena percepcji zmęczenia wzrośnie. Hipoteza nie została potwierdzona. Jednocześnie potwierdza to odporność wyników testu FAS na chwilowe zmiany percepcji zmęczenia i adekwatność tego narzędzia.