Osada „łużycka” w Smolnicy, stan. 1, pow. szamotulski, odkryta w 2020 r. na terenie budowy obwodnicy miasta Wronki - Kaniewska, Daria; Mizerka, Jagoda; Krzyszowski , Andrzej (Wielkopolskie Sprawozdania Archeologiczne, 2025)
W 2020 roku w związku z budową obwodnicy miasta Wronki przeprowadzono badania wykopaliskowe na stanowisku Smolnica 1, pow. szamotulski. W artykule przedstawiono wyniki tych prac wraz z krótką charakterystyką stanowiska. Zarejestrowanych 125 obiektów stanowiło pozostałości po funkcjonującej tam osadzie „łużyckiej” datowanej na IV i V okres epoki brązu. Wśród obiektów wystąpiły jamy odpadkowe, zasobowe, doły posłupowe oraz studnia z drewnianą cembrowiną i pozostałościami zadaszenia. Na podstawie rozlokowania jam wydzielono dwie strefy koncentracji obiektów, mające odpowiadać dwóm jednostkom siedliskowym (gospodarstwom). Wyjątkowe znalezisko stanowi pozyskana z jednej z jam szpila typu Senička o analogiach południowych.