Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach z dnia 22 stycznia 2015 r. (sygn. I SA/Gl 1070/14) - Owoc, Jędrzej; Wiśniewski, Krzysztof (Zeszyt Prawniczy UAM, 2023)
Przedmiotem glosy jest wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach dotyczący pojęcia dochodów z pracy małoletnich, użytego w art. 7 ust. 1 Ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Autorzy zgadzają się z rozstrzygnięciem, uważając jednak, że przeprowadzona przez sąd argumentacja jest niewystarczająca. Kompleksowa wykładnia przepisu prowadzi autorów do wniosku, że kryterium wyłączenia dochodów małoletnich dzieci spod kumulacji z dochodami rodziców jest samodzielność w ich uzyskiwaniu. W konsekwencji przyjmują, że pojęcie pracy w art. 7 ust. 1 omawianej ustawy powinno być rozumiane wąsko.