Odpowiedzialność deliktowa zarządcy drogi gminnej za szkody wyrządzone jej stanem – analiza wybranych zagadnień - Chrząścik, Wojciech (Zeszyt Prawniczy UAM, 2022)
W zakresie odpowiedzialności cywilnoprawnej określonej w Kodeksie cywilnym można wyróżnić zasadniczą jej odmianę z tytułu czynów niedozwolonych. Podmiotami odpowiedzialnymi na skutek tych czynów mogą być zaś zarówno osoby fizyczne, osoby prawne, jak i jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej którym ustawa przyznaje zdolność prawną. Nie należy zatem wykluczać możliwości odpowiedzialności deliktowej zarządców dróg publicznych, w tym dróg gminnych, względem ich użytkowników za różnorodne szkody wyrządzone także wskutek złego ich stanu. Nieprzestrzeganie prawa przez zarządców dróg w przedstawionym zakresie rodzi zaś istotne pytania dotyczące konkretnych podstaw i przesłanek odpowiedzialności odszkodowawczej. Jednakże z racji potencjalnej ich mnogości, bezprzedmiotowym byłoby omawianie ich wszystkich i we wszystkich aspektach. Dlatego też w niniejszym artykule zaprezentowane zostaną zaledwie wybrane elementy charakteryzowanej tematyki.