Justification of Decisions According to Polish and European Standards - Kozińska, Michalina; Nalewaj, Karolina (Zeszyt Prawniczy UAM, 2025)
W artykule dokonano analizy obowiązku uzasadniania decyzji administracyjnych w kontekście europejskich standardów prawnych i ich implementacji w Polsce. Uzasadnienie przedstawiono jako fundament rządów prawa, zapewniający przejrzystość, odpowiedzialność i ochronę praw jednostki. Odwołano się do Rekomendacji CM/Rec(2007)7, Europejskiego Kodeksu Dobrej Praktyki Administracyjnej, orzecznictwa oraz zasad ReNEUAL. Polski system prawny, zwłaszcza Kodeks postępowania administracyjnego i procedury sądowoadministracyjne, dostosowuje się do tych norm. Artykuł podkreśla znaczenie uzasadnienia dla zaufania do administracji oraz wskazuje wyjątki, np. w sprawach bezpieczeństwa. Omówiono także rolę prawa unijnego i wyzwania związane z technologiami, systemami sztucznej inteligencji i ochroną danych.