Przesłanki odpowiedzialności deliktowej posiadacza hulajnogi elektrycznej - Miara, Weronika (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
Artykuł dotyczy problemu szeroko pojętej mikromobilności. Analizuje pojęcie urządzeń transportu osobistego, skupiając się na hulajnogach elektrycznych i odpowiedzialności ich użytkowników w prawodawstwie polskim. Omawia przesłanki odpowiedzialności deliktowej posiadacza hulajnogi elektrycznej oraz przypadki ją wyłączające. Publikacja ma na celu sformułowanie wniosków dotyczących istniejącego statusu prawnego w tym obszarze.