Global Disinformation Campaigns and International Law: Analyzing the Cases of Lisa and Confederation to Navigate the Complexities of Balancing Human Rights and National Security - Kowalewski, Jakub (Zeszyt Prawniczy UAM, 2024)
W erze cyfrowej międzynarodowe kampanie dezinformacyjne urastają do rangi wyzwania podstawowego, towarzyszącego niemal każdemu konfliktowi w sferze stosunków międzynarodowych. Wielowymiarowa skuteczność tych kampanii – szczególnie wobec upowszechnienia narzędzi generatywnej sztucznej inteligencji – nie pozostawia wątpliwości, że w kolejnych latach będziemy obserwowali rozwój zastosowań tego rodzaju operacji i ich rosnącą popularność. W opracowaniu ujęto definicję dezinformacji oraz podjęto jej umiejscowienie w siatce pojęć bliskoznacznych. Autor przedstawia konflikt zachodzący między działaniami aktorów międzynarodowych a prawami człowieka, rozpatrując dezinformację z perspektywy jej ujemnych skutków postrzeganych w wymiarze bezpośrednim i pośrednim – przez pryzmat konsekwencji konieczności ochrony bezpieczeństwa narodowego aktorów będących celem ataku. Opisana oraz oceniona zostaje również potencjalna klasyfikacja prowadzenia kampanii dezinformacyjnych w odniesieniu do ram prawa międzynarodowego publicznego.